Twentse Zakenvrouwen

Recent stond Andrea van Schoot in het blad “Twentse Zakenvrouwen”, hieronder kun je het artikel lezen of downloaden.

Het kleermakersvak: elk mens heeft zijn unieke pasvorm

‘Ondernemen. Voor grote ontdekkingen moet je je op nieuwe terreinen durven begeven.’ Deze tekst staat op een schilderij dat aan de wand hangt in het kantoor van Andrea van Schoot-Kapfer, directeur van Van Schoot Pompcentrum BV in Delden. Dit bedrijf is specialist in het vermaken van kleding in opdracht van fashiondetaillisten en fashionketens, met eigen veranderateliers in Polen en Nederland. Afgelopen jaar hebben ze de bestaande afdeling voor bedrijfskleding uitgebreid en gemoderniseerd om hun service te verbreden. Hun eigen distributie- en logistiek centrum is gevestigd in Bad Bentheim.

Andrea spreekt vloeiend Nederlands waarbij haar subtiele accent verklapt waar haar ‘Heimat’ ligt: Augsburg, vlakbij München. Zestien jaar geleden bracht de liefde haar naar Nederland. Ze trouwde met een Nederlandse man en samen kregen ze drie zonen. Sinds 1998 speelde Andrea een belangrijke rol achter de schermen van het bedrijf. Ze beheerde de financiën en was de rechterhand van haar man, die directeur was van de onderneming. De tekst op het schilderij ondervond Andrea aan den lijve toen haar echtgenoot in 2009 plotseling overleed.

“Bij 140 medewerkers horen 140 gezinnen, zowel in Nederland als Polen. Vanuit die drijfveer vond ik de kracht om elke dag door te gaan, ondanks het verdriet. Binnen het bedrijf lag mijn focus bij onze klanten en onze medewerkers. De dagelijkse dingen moesten gewoon blijven doorgaan. We startten met de nieuwbouw van ons pand in Bad Bentheim en er volgde een reorganisatie. Iedereen heeft enorm zijn schouders eronder gezet. Het bedrijf stáát en daar ben ik heel trots op.”

Andrea van Schoot in Twentse Zakenvrouwen Focussen, doorgaan en vooruitkijken. Andrea maakte zich de verschillende facetten van haar nieuwe functie eigen. Ze creëerde een balans tussen haar rollen als ondernemer én moeder. Anno 2014 groeit het bedrijf nog steeds. Van Schoot Pompcentrum BV verkent nieuwe mark- ten in Duitsland en België. “Altijd je blik- veld verruimen en openstaan voor verandering vind ik heel belangrijk. Kijk naar de online kledingverkoop bijvoorbeeld. De retouren die niet passen, vinden nog niet structureel de weg naar ons. We buigen ons nu over dit vraagstuk en zijn hierover in gesprek met een aantal modeconcerns. Mensen blijven immers verschillen en veranderwerk zal in dat opzicht altijd blijven bestaan. De vakkennis van een kleermaker wordt steeds schaarser. Wij kennen de basis van elk kledingstuk en elk patroon. We anticiperen op het modebeeld, zodat alle naaigarnituren op tijd in ons assortiment zitten.”

Andrea is graag in de natuur en houdt van duursporten. Hardlopen, fietsen en power yoga zijn rustpunten in haar drukke bestaan. “Voordat ik naar Nederland kwam, heb ik een tijd in Zwitserland gewoond. Twee keer per jaar de bergen zien is voor mij een must, dat voelt écht als thuiskomen. De liefde voor mijn Heimat deel ik met mijn kinderen. Wandelen in de zomer en skiën in de winter horen daarbij. In de frisse berglucht zijn we helemaal happy.”

Download dit artikel.